Living Labs zijn een vorm van samenwerking waarbij meerdere stakeholders werken aan een complex maatschappelijk probleem (wicked problem), die ze zelf - individueel als organisatie of persoon- niet alleen kunnen oplossen. Meerdere bronnen van kennis, invloed en middelen zijn nodig om gezamenlijk dit diepere sociaal maatschappelijk probleem om te lossen. Dit wicked problem bestaat meestal al meerdere jaren en meerdere partijen hebben er vaak aan gewerkt. Toch bleef het probleem onopgelost.
VISTA college neemt nu het regisseurschap op om het 'wicked problem' op te pakken rondom de beroepen voor de toekomst. Er is momenteel geen organisatie of alliantie die dit oppakt, terwijl de maatschappij al jaren spreekt over opleiden voor de echte beroepen we echt nodig hebben voor de toekomst. We spreken dan niet over korte termijn (reeds bestaande) knelpunt beroepen, maar over nieuwe beroepen die zullen ontstaan door de grote technologische, klimatologische en sociaal-demografische veranderingen die op ons afkomen.
VISTA college brengt allereerst Limburgse stakeholders samen om naar dit probleem te kijken. Hoe kunnen we samen beter opleiden en elkaars krachten benutten voor de beroepen van de toekomst? Een Living Lab is de gekozen samenwerkingsvorm om dit te doen. Aanpak van innovatie wordt gekenmerkt door een multi-actor aanpak, experimenteren in real-life (niet lab setting of binnen de eigen organisatie), meerdere methodes van aanpak en actieve betrokkenheid van bedrijven, burgers en users (co-creatie).